Tasques de jardí del mes de setembre I

Actuacions al vostre jardí al setembre. Les vacances han acabat però la bona temperatura i el bon clima de l’Empodà no ha desaparegut del nostre jardí. Plantar les flors adequades per a seguir tenint color, seguir amb el reg abundant per la calor i aplicar fertilitzants que ajuden a passar l’hivern, són algunes de les moltes recomanacions d’aquest mes.

Les Tasques de jardí del mes de setembre està replet de fullatge i de flors, i és més afable i tranquil. Les nits ja no són tan caloroses i els matins són més frescos, aconseguint les plantes un renovat vigor.

S’han de sembrar les espècies bianuals que floreixen a l’hivern i primavera i les plantes anuals, directament o protegint-les amb una cobertura abundant. També cal plantar gespes, i bellis, scholtzia, adonis, calèndula, centàurea, miosotis, viola tricolor, xicoira, col, ceba, endívia, espinacs, maduixes, enciams, porros, julivert i raves.

A més, de de Mercajardí us recomanem plantar els arbustos de fulla persistent, coníferes en cepelló, crocus, narcís, galanthus, fritil·làries, tulipes, i jacints. A la fi de mes ens decantarem pels pensaments d’hivern i crisantems de tardor per a donar un toc de color al jardí, ara que la majoria de les flors comencen a desaparèixer.

Els bulbs i tubercles que floreixen a la primavera es poden plantar també al setembre, així com els de floració precoç, perquè florisquen en nadal. Quant a la multiplicació, podem fer esqueixos d’arbres, arbustos, crisantems, penstemon o heures. I és una bona època per a dividir mates i obtenir noves plantes, se separen amb un ganivet ben afilat, deixant grups de fulles i arrels. Els amurgonaments dels clavells ja es poden separar de la mare i plantar en la seua nova ubicació.

Reg

Hem de deixar de regar les plantes bulboses de flor, i assegurar-nos de regar adequadament aquelles recentment plantades que són més vulnerables, sempre amb reg freqüent a l’alba o al capvespre perquè encara fa calor. Les zones i plantes danyades per la sequera requereixen reg més intens, i almenys un parell de vegades farem un reg molt profund als arbres, doncs quan es rega superficialment l’aigua amb prou faenes penetra en el sòl i quasi no aplega a les arrels.

Tindrem en compte que les cistelles penjants requereixen més aigua perquè l’evaporació és major, mentre que les plantes crasses o suculentes, i les subtropicals com iuca, drago o dracenes, i palmeres com el margalló requereixen menys reg.

Sòl

Aquest mes es pot fer una última fertilització general de la temporada a la gespa, arbres i plantes en general, amb un fertilitzant que els prepare, no per a créixer, sinó per a resistir millor l’hivern, ja que els fertilitzants de primavera ajuden al creixement. El producte escollit haurà de tenir menys nitrogen i més potassi.

Encara es poden abonar el taronger i llimoner. Descarregarem i abonarem els geranis, i aclarirem i abonarem les plantes de tapís. També cal donar cada 10 dies fertilitzant líquid a les plantes en tests i jardineres, o escampar una mica d’abonament en la seva terra.

Properament publicarem al nostre web les recomanacions per finalitzar el mes de setembre i poder  mantenir el vostre jardí en òptimes condicions.