Octubre temps de recollir

Octubre temps de recollir, el termòmetre s’acosta al clima de la tardor, tenim menys hores de llum, i el nostre jardí reclama atencions en enrellentir-se en aquesta època el creixement de les plantes.

Octubre és el mes de la calèndula, i sol ser humit en general. Es produeix un descens ràpid i gradual de les temperatures, i es recomana reprendre les tasques del jardí, ja que la planta comença a entrar a poc a poc en letargia. Precisament són els canvis atmosfèrics de la tardor els que produeixen en les plantes un retard de l’estat vegetatiu. Els consells que es donen per a aquest mes també es poden escometre en els primers dies de novembre.

Reg

Quasi nul, les pluges del mes solen ser suficient, i hem de controlar la profunditat aconseguida. Els tests es regaran sense banyar les fulles. Els regs es van espaiant cada vegada més a la tardor i depenent de les pluges caigudes es pot suprimir totalment. Per exemple, la gespa, 2 vegades per setmana i els arbustos cada 7 o 10 dies; cactus i crasses cada 20 o 25 dies.

Tractaments

Aplicarem un fungicida a la gespa a la tardor, per exemple, Benomilo o Iprodiona, després de segar. Servirà per a tractar o prevenir les malalties de fongs més comuns.

Poda

Toquen branques seques d’arbres, arbustos i fruiters, i tallar les tiges de les cannas, que es trauen o es deixen per al pròxim any. També cal podar arbres i arbustos recentment florits, i aquells que han acabat la seua floració, tals com l’hibisc o la lantana, doncs el tall estimula el naixement de noves gemmes i brots. Podarem les flors marcides i les fulles sobrants i les dipositarem en el pilot de compost.

Retallarem la gespa cada 10/15 dies, la grama i el gramó han de tallar-se cada 7/10 dies. S’haurà de retallar la tanca de xiprers i prop del sòl, i també l’espígol, sàlvia i santolina que ja van florir durant l’estiu. Farem el mateix amb altres perennes de flor.

Floració i recol·lecció

A l’octubre floreixen violetes, mimoses, nespres, galan, datura, erica, calluna, gynerium, acònit, anemona, aster, begònia, caputxina, cannas, fúcsies, gladiols, clavell, petúnia, sàlvia, statice, verbena, crisantem i oxalis. I al nostre rebost podrem posar de la recol·lecció remolatxes, colinabos, tomaques, les últimes figues, préssecs i prunes, olives, codonys, pomes i peres, varietats molt primerenques de cítrics, i raïms.

Aquí teniu de forma resumida aquelles accions que  el  Garden Merca Jardí Centre de jardineria a Alt Empordà et deixem com a consell pel vostre jardí.