Les millors plantes del teu jardí

Benvingut estiu, les millors plantes del teu jardí

Benvingut estiu, les millors plantes del teu jardí, no només la primavera és l’única estació en què les plantes s’omplen de precioses flors, són moltes les espècies que són resistents i senzilles de cultivar durant l’època estival i que pots trobar a Merca jardí Centre de Jardineria Alt Empordà

PLANTES AROMÀTIQUES

En general, les plantes aromàtiques són una de les més resistents i senzilles de cultivar, si bé no totes es poden tenir a ple sol en certs llocs (per exemple l’alfàbrega).

Les quatre que anomenem a continuació, són molt resistents tant a les altes com a les baixes temperatures i són molt utilitzades en llars i cuines de tot el món.

ROMANÍ

Els dos tipus de romaní més comuns són el officinalis i el rastrer (Postratus). El primer té un creixement vertical, mentre que el segon (el que més es fa servir com guarniment a la cuina), en test pot resultar una planta gairebé penjant.

Tots dos són perennes, necessiten poca aigua i s’adapten a gairebé qualsevol tipus de sòl. La seva olor, i les seves flors morades, es produeixen durant la primavera-estiu.

ESPÍGOL

N’hi ha que són lleugerament diferents a les fulles, com pot ser la Dentata (fulla més ampla i serrada en les vores), però totes tenen en comú les flors en forma d’espigues d’intens color morat que les fan tan cridaneres.

Toleren bé els regs curts, sent sensibles a les pluges molt continuades, a causa del compacte de la seva estructura, ràpid desenvolupen fongs a la part interior de la planta.

Tot i així, són molt resistents i es porten molt bé amb l’exposició a ple sol, encara que com gairebé totes les aromàtiques, tolera exposicions menys assolellades.

FARIGOLA

La farigola es un petit arbust de creixement arrodonit i que sobretot és conegut pels seus usos culinaris. Aguanta sense problemes climes tan durs com els del centre o sud de la península, encara que, amb molta llum, i prop d’una finestra, podríem cultivar-la a casa.

Des de fa uns anys, la varietat coneguda com farigola llimona, és molt utilitzada tant de forma ornamental en parc i jardins, com en tests en petites terrasses.

La seva característica principal és l’olor de cítric que desprèn quan passem les nostres mans sobre les seves fulles. Menys llenyós que la farigola tradicional, podem incloure-ho en la llista de plantes a tenir a la cuina.

DALIES

Originàries de Mèxic, les dàlies són unes plantes bulboses en què trobem moltes desenes d’espècies diferents.

L’aspecte de totes elles és molt diferent, i podem trobar dàlies fins i tot amb forma de cactus o altres amb forma de pompó.

El seu colorit, per descomptat, també és d’allò més variat.

CURES DE LES DÀLIES

El lloc on les col·locarem ha de ser ben assolellat, ja que les dàlies necessiten molt de sol.

Treurem totes les flors marcides a mida que aquestes apareguin. Una vegada que les tiges estiguin completament descolorits, les podarem el més curt possible.

La dàlia és una planta prou resistent, però amb molt de gust agrairà que la reguis en períodes de molta calor o de sequera prolongada.

Sempre regarem sense mullar el seu fullatge per evitar qualsevol risc de malaltia. Els regs els farem preferiblement a la nit per evitar l’evaporació de l’aigua.

Les dàlies suporten, a més, temperatures de fins a -5 graus, tot i que a l’hivern és important protegir la seva base amb un gran mantell vegetal.

TAGETES

Els tagetes, clavells moros o clavelones són plantes amb flors grogues o taronges i de fulles compostes, que aconsegueixen una grandària considerable (30 cm.).

Desprenen una olor especialment intens a les tardes i la seva floració es produeix des de l’estiu fins a finals de tardor, tot i que en zones de clima càlid aguanten tot l’any sense cap problema.

LANTANES

La lantana és una planta preciosa amb fulles el·líptiques i superfície aspra de color verd.

Les seves flors són petites i tenen diferents combinacions de colors, el que les converteix en ideals per ubicar-les en diferents estils decoratius.

Pot arribar a fer fins a dos metres d’alçada, ideal per donar-li vida al jardí i que tingui molt colorit.

CURES

No necessita moltes cures en aquest sentit ja que és molt resistent a la sequera, així que regarem de tant en tant però que no tingui molta humitat. Deixarem sempre que s’assequi totalment entre regs.

Necessita molta llum perquè les flors puguin florir de manera màxima i en general per a que tot al complet es desenvolupi molt millor.

Es recomana abonar cap al final de l’estiu ia la tardor, i no és bo fer-ho si les temperatures són molt altes ja que és quan floreix i no podria fer-ho en tota la seva esplendor.

Si fes molta calor espera una miqueta per a l’abonat.

PETÚNIES

Les petúnies són plantes clàssiques en els nostres balcons i terrasses, ja que els omplen de bells i vius colors.

Plantes herbàcies anuals o perennes (generalment creixen com anuals), aquestes no són molt altes (tot just 30 cm) però si s’estenen fàcilment.

Les seves nombroses fulles simples, verds i esponjoses fan que destaquin els vius colors de les seves flors en forma de trompeta.

Aquestes presenten una paleta de colors d’allò més variat, podent ser des bicolors, fins blanques, roses, vermelles, porpres, blaus i fins i tot ratllades.

Per donar-los encara més presència podem combinar-les amb altres plantes d’estiu.

CURES

Els regs han de ser regulars i intensos durant els dies més calorosos de l’estiu, però mai excessius, ja que corres el risc d’eliminar l’acció dels fertilitzants.

Elimina les flors marcides de les petúnies acord apareguin. A finals d’estiu pots aprofitar per tallar alguns tiges. Les noves ramificacions aportaran noves flors.

Aquest estiu podem trobar una gran varietat de plantes de gran bellesa, molt fàcils de conrear, resistents a les altes temperatures i que podràs trobar en el nostre centre de jardineria.