Cada gota de reg compta

Cada gota de reg compta. A Merca Jardí pensem que el present i futur passen per un augment de la sequera a nivell mundial. L’aigua és un ben escàs, la correcta gestió del qual està en mans de tots, de manera que l’aposta pels jardins que economitzen aquest recurs és una decisió sàvia i encertada.

L’aigua és fonamental perquè les plantes es desenvolupin plenament i compleixin el seu cicle vital. No obstant això, acostumar-les des de l’origen a dosis petites de reg serà el primer pas per enfortir-les, així com per solidaritzar-se amb un dels principals problemes del planeta en l’actualitat. En general, els exemplars recentment plantats, i els que estan en èpoques de floració demanden més aigua que els restants.

L’excés d’aigua és el major enemic dels cultius, per això acostumar a les plantes des del seu origen a dosis petites de reg serà el primer pas per enfortir-les

Cal valorar també el millor moment per regar aquestes opcions ja les varem tractar al darrer article del nostre blog. L’alba o el capvespre és el moment més propici, sobretot a l’estiu. En aquesta estació, mai s’ha de regar en les hores més caloroses, perquè parteix de l’aigua es perdrà per efecte de l’evaporació. Convé establir certa rutina amb els horaris, de manera que les plantes sàpiguen quan van ‘a calmar la seva set’ i s’acostumin a la periodicitat marcada per l’amo.

Des de la seva plantació, convé seguir aquesta pràctica saludable que la planta agrairan a la llarga. Si alguna es mor en l’intent, no importa; seran moltes les que sobrevisquin i es transformin en espècies fortes i vistoses. Sempre serà millor regar en profunditat, espaiant les aplicacions, que fer-ho diàriament de forma superficial.

En moltes ocasions la climatologia de la zona és la millor aliada per al jardí, sobretot en llocs on plou molt. Aquesta aigua de pluja serà suficient pel vergel en les temporades poc caloroses, i fins i tot es podrà guardar part de la mateixa en aljubs o petits estanys per reutilitzar-se posteriorment. També és aconsellable conservar la sobrant de la llar i usar-la amb les espècies d’interior.

Embuatar la base de les plantes serà una bona idea perquè mantinguin el nivell d’humitat adequat i perquè es pugui espaiar la freqüència dels regs. L’embuatat, també anomenat mulching, consisteix a col·locar al peu de la planta una capa d’entre set i quinze centímetres d’espessor de diferents materials, com a palla, serradures, grava, escorces de pi trituradas, mantillo, torba, herba i fulles, entre uns altres.

Reg per degoteig automàtic

És el millor sistema per al jardí, doncs evita el balafiament que ocasiona el reg per aspersión o l’ocupació de mànega. Hi ha dispositius que paralitzen o retarden el reg si ha plogut o si el sòl té encara suficient humitat. Entre els seus avantatges destaquen la programació, el repartiment uniforme de l’aigua, l’estalvi de temps i treball i l’adaptació al terreny (es pot emprar en terrenys llisos i ondats així com en tot tipus de sòls).

El sistema funciona amb uns elements emissors denominats degotadors, que poden estar integrats en la mateixa canonada o punxats a un tub (de botó), i el més idoni és programar-ho a primera o a última hora de la jornada, quan les temperatures són més suaus i la pèrdua d’aigua per evaporació és menor.

Els arbres requereixen diversos punts de degoteig al voltant del tronc, en virtut de la seva grandària

Cada degotador sol tirar entre un i quatre litres cada 30 minuts. La separació entre els uns i els altres depèn de la plantació. Els arbres requereixen diversos punts de degoteig al voltant del tronc, en virtut de la seva grandària. Un arbre gran necessita de quatre a sis emissors, mentre que un de petit pot conformar-se amb dos. Amb les formacions restants (grups d’aromàtiques, matolls, rosers, arbustos i tanques), es poden col·locar les degotadors en la línia a una distància de 30 o 50 cm.

Una programació estàndard per a les diferents temporades pot regir-se per les següents freqüències: 20 minutos diaris a l’estiu; 20 minutos quatre vegades per setmana a la primavera; i segons les pluges a la tardor i hivern.